Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • Porckorongsérv műtét alatt alkalmazott diklofenák tartalmú infúziós készítmények összehasonlítása: gyógyszerkinetika és műtéti stressz - pilota tanulmány

  Kovács Péter , Mayer Mátyás, Tőkés-Füzesi Margit, Schrick Diana, Ezer Erzsébet, Molnár Tihamér

  Porckorongsérves betegek fájdalomcsillapítása céljából, Voltaren® injekció 100 ml fiziológiás sóoldatban vagy Neodolpasse® gyári infúzió intravénás beadása történik rutinszerűen a műtőben. A hatóanyaguk és annak dózisa megegyezik (75 mg diklofenák), azonban a Neodolpasse® emellett orfenadrin-citrátot (puffer) is tartalmaz. Az alkalmazási leirat szerint a Voltarent is pufferolni kellene, a kristályképződés megelőzése érdekében, ennek elmaradása a farmakokinetikai jellemzőket megváltoztathatja. Célunk a két készítmény diklofenák plazmakinetikájának feltárása és fájdalomcsillapító effektusának összehasonlítása volt. Módszer: Borítékos randomizációval 10 beteg Voltaren®, 10 beteg Neodolpasse® kezelési csoportba került (prospektív randomizált pilóta vizsgálat). Sorozatos vénás mintavétel történt valamennyiüknél: műtét előtt (T0), 30 perccel a szer beadását követően (T1), majd 60 (T2) és 180 perc múlva (T3). Valamennyi mintából meghatároztuk a plazma diklofenák koncentrációt és a műtéti stresszt jelző kortizol szintet. Az ébresztés után, valamint T2 és T3 időpontokban a betegek fájdalmát vizuális analóg skála (VAS) alapján rögzítettük. Eredmények: A posztoperatív T3 időpontban szignifikánsan alacsonyabb VAS értéket (p=0,02) találtunk a Neodolpasse® kezelt csoportban. A diklofenák és a kortizol plazma koncentráció nem mutatott szignifikáns különbséget egyik időpontban sem a két csoport között. A kortizol mindkét csoportban szignifiánsan megemelkedett a T2 időpontban, majd T3 időpontban a kezdeti értékhez közelített. A Voltaren® kezelt csoportban, a diklofenák koncentrációja a T2 időpontban szignifikáns negatív korrelációt (p=0,01) mutatott a T3 időpontban mért kortizol szinttel. Következtetés: A diklofenák kinetikája nem mutatott eltérést a két kezelési csoport között. A gyógyszer beadását követő 180. percben mért fájdalom alacsonyabb volt a Neodolpasse® kezelt csoportban, ugyanakkor a műtéti stressz nagyságát jelző kortizol nem mutatott eltérést a két kezelési csoportban.

 • Funkcionális és morfológiai különbséget mutató trombociták clopidogrelt szedő betegekben és egészséges önkéntesekben

  Bevezetés: Az átlagos TCT térfogat (MPV) és az éretlen vérlemezke frakció (IPF) összefüggésbe hozhatók a gyógyszeres kezelés ellenére fennálló reziduális magas trombcita reaktivitással (HTPR). A HTPR esetek hátterében álló mechanizmusok nem teljesen tisztázottak. A trombociták (TCT) mozgását vizsgáltuk teljes vérben 1 órás ülepítés során. Az ellentétesen mozgó trombociták morfológiai és funkcionális különbségeire voltunk kíváncsiak. A csökkent aggregációs készség hátterében álló tényezőket kívántuk feltárni új megközelítésünk segítségével. Módszerek: Vénás vért vettünk 46 clopidogrelt szedő post-stroke betegtől és 21 egészséges önkéntestől. A teljes vérben és annak egy órás szedimentációját követően képzett alsó és felső frakciókban meghatároztuk a trombocita számot, az MPV, IPF és nagyon éretlen (H-IPF), valamint 'large cell ratio' (LCR) értékeket. A trombociták mozgását antiszedimentációs rátával (TAR), funkciójukat pedig impedancia aggregometriával vizsgáltuk. Morfológiai analízishez transzmissziós elektron- illetve atomerő mikroszkópiát használtunk. Eredmények: Az aggregometria során mért görbe alatti terület (AUC) tekintetében szignifikáns különbséget tapasztaltunk (p<0,05) a teljes vérhez képest az alsó és felső frakciókban. Egészségesekben a felső frakcióban hiperaggregabilitást, míg az alsó frakcióban aggregációgátlást tapasztaltunk ADP jelenlétében. A felső frakcióban szignifikánsan több alfa granulumot tartalmazó nagyméretű, magasabb H-IPF értéket mutató vérlemezke volt. A clopidogrelt szedő betegekben a felső frakcióban mért AUC érték 59%-ban a terápiás tartomány (AUC: 0-53) felett volt, tehát a felfelé szálló trombociták ADP jelenlétében aggregáltak. Az AUC összefüggést mutatott az emelkedett MPV, LCR értékekkel a felső frakcióban (mindkét esetben p<0,05). A clopidogrelt szedő betegeket reszponder (n=34) és non-reszponder (n=12) alcsoportokra osztottuk a teljes vér AUC lapján. A felső frakciók összehasonlításakor a H-IPF (%) szignifikánsan magasabb volt a nonreszponderekben, mint az egészségesekben. Következtetés: Új megközelítésünk segítségével különböző morfológiájú és funkcionálisan eltérő karakterisztikájú trombocita populációkat sikerült azonosítani, melyek eltérő aggregabilitási tulajdonságokkal rendelkeznek.

 • Szervdonációs és transzplantációs aktivitás 2020-ban Magyarországon

  Mihály Sándor, Holtzinger Emese, Trnka-Szántay Kinga, Deme Orsolya, Auer Brigitta, Varga Tamara

  Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) a potenciális szervdonorokat jelentő és gondozó kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként végzi a hazai szervkivételi riadók-, és ezekhez kapcsolódó szövetkivételek, valamint az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezet együttműködő partnereként a 8 tagállam közötti szervcserék koordinációs feladatait. Ennek érdekében önálló szervezeti egységként a Transzplantációs Igazgatóság működteti a Szervkoordinációs Irodát, és azon keresztül a három szintű donor koordinátori hálózatot országos, szervkivételi és kórházi koordinátorokkal, a Központi Várólista Irodát, továbbá 2020. február 1-jével a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét is.

 • A magnézium-szulfát perioperatív alkalmazásának hatása az anesztetikumok teljes dózisára általános anesztézia során Szisztematikus áttekintés és metaanalízis

  Laura Rodríguez-Rubio, PhD MD,, Eduardo Nava, PhD MD, Julian Solís Garcia del Pozo, PhD MD, Joaquín Jordán, PhD

  Folyóirat referátum A magnézium-szulfát számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely hasznos készítménnyé teszi az aneszteziológiában. Módosítja a stresszel kapcsolatos reakciókat az értágító, antiaritmiás és katekolamin felszabadulást gátló hatásainak köszönhetően. A központi idegrendszerben NMDA (N-metil-D-aszpartát) receptor antagonista, így fájdalomcsillapító és narkózist fokozó hatású. Előbbiek a katekolamin kiáramlás csökkentésével együttesen mérsékelik a sebészi ingerre adott stressz választ. A motoros véglemezen gátolja az acetilkolin felszabadulását, így fokozza az izomlazítók hatását. A magnézium-szulfát aneszteziológiai adjuváns hatásaival kapcsolatosan számos klinikai vizsgálatot végeztek.